© 2019. Saufert Gyula - Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő  Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48. Tel: +36 26 332-450, +36 30 9241-520

IMPRESSZUM

Adatkezelési tájékoztató  Állatorvos Pilisvörösvár | Állatortopédia | Pilisvörösvári állatorvos

Tudásanyag

Kisfaludy u. 48. | Telefon: +36 26 332-450 | Állatorvosi ügyelet : +36 30 9241-520

Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár - Állatorvos Pilisvörösvár Pilisvörösvári Ligeti Állaorvosi Rendelő - Kutyaozmetika - Állateledel bolt - Állatorvos Pilisvörösvár

ÁLLATORVOSI RENDELŐ

BEMUTATKOZÁS

SZOLGÁLTATÁSOK

GALÉRIA

KUTYAKOZMETIKA

ÁLLATELEDEL BOLT

KAPCSOLAT


ÜGYELET

Állatorvosi esetek  

Áronka, a 6 éves keverék kan kutyus egyik ebéd után úgy gondolta jó lenne egyet nassolni, hiszen szeretett gazdija is ezt teszi. Megfigyelte, hogy minden egyes szilva után valami rákerül a kistányérra, több se kellett neki és egy óvatlan pillanatban elcsent egy szilvamagot. Kissé meglepődött, mi ebben a jó, de azért derekasan lenyelte...Az aggódó gazdi-bár Áronkának tünetei nem voltak- másnap behozta a rendelőbe, ahol a röntgenfelvételen látható a gyomorban a szilvamag. Miután kistestű kutyusról van szó, valószínűsíthető, hogy nem megy át a bélcsatornán, esetleg súlyos bélfal károsodást is okozhat, ezért az azonnali (vasárnap) műtét mellett döntöttünk. A szilvamagot kioperáltuk a gyomorból, és hála az altatógépes narkózisnak Áronka a műtét után fél órával már saját lábán távozott... A másnapi kontrollon minden rendben volt, már csak a diétára kell odafigyelni.
Hullámospapagáj tojásvisszatartás


A hullámos papagáj nem tudja lerakni a tojását (tojásretentio). Ilyenkor először gyógyszeres kezeléssel próbálkozunk, majd ennek eredménytelensége után jön a műtét.

A fenti felvétel műtét közben történt, a bőr és tojástartó átmetszése után a tojás a külvilágra került.Rámetszés a gyomorra, belül a szilvamag

Kibukkan a szilvamag

Kutya méhgyulladás - Ligeti állatorvosi rendelő


Az ivartalanítással sok betegség megelőhető. A tüzelés előtti ivartalanítás esetén nem lesz petefészek és méhprobléma és az egyik leggyakoribb daganatos betegség az emlődaganat is biztonsággal megelőzhető.

A fenti képen egy 5 éves nőstény kutya méhgyulladás miatt került ivartalanításra (petefészek és méh eltávolítás).

Dr. Saufert Gyula
Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

A fenti kutyából származó gennyel telt méh az eltávolítás után.

Nagytestü kutya mütét közben, a gennyel telt méh hasüregből való kiemelésekor.

A képeken látható 3 éves beagle szuka kutya játékból rendszeresen feleszi az udvaron található kavicsokat. Az esetek nagy részében a köveket vagy kihányja  (a tulajdonos a hányadékban megtalálja) vagy sikeresen végig mennek a bélcsatornán és a bélsárral távoznak.

A mostani eset azonban bélelzáródással végződött. Heveny, egész éjszakán át tartó hányással, rossz általános állapottal hozták rendelőnkbe. A röntgenvizsgálat egyértelműen bizonyította a kövek jelenlétét a bélcsatornában, a tünetek alapján elakadtak a vékonybélben.

Az kutya állapotának stabilizálása (infúzió, gyógyszerek) után nekiláttunk a műtétnek. A hasüreg megnyitása után felkerestük az érintett bélszakaszt, kiemeltük a hasüregből, majd bélmetszés után kivettük a köveket, zártuk a bélszakaszt, majd 3 rétegben a hasfalat is. Mint minden hasüregi műtét után a kissé nehezebb és lassabban kivitelezhető, de sokkal kevésbé fájdalmas és gyors, látványos sebgyógyulást hozó cutan bőrvarratokat alkalmazzuk (plasztikai varratok). Így a varratszedéskor (ami összesen 1-2 külső varrat a 10-12 helyett) gyönyörűen gyógyult sebekkel találkozunk.

Sajnos az eset elég gyakori, a kutyák rendszeresen szednek fel és nyelnek le különböző idegen testeket, melyek bélelzáródást, elhanyagolt esetben bélelhalást, bélrepedést végül ehullást is okozhatnak.

A heveny hányásos kórképekkel érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni.


Dr. Saufert Gyula

Dr. Hargitai Blanka

Dr. Kanász-Nagy Dóra

Beagle szuka kutya játéka - kavics beagle hatalmas kavicsai beagle hatalmas kavicsai

Áronka esete a szilvamaggal

Beagle szuka kutya játékaAKCIÓ