© 2019. Saufert Gyula - Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő  Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48. Tel: +36 26 332-450, +36 30 9241-520

IMPRESSZUM

Adatkezelési tájékoztató  Állatorvos Pilisvörösvár | Állatortopédia | Pilisvörösvári állatorvos

Tudásanyag

Kisfaludy u. 48. | Telefon: +36 26 332-450 | Állatorvosi ügyelet : +36 30 9241-520

Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár - Állatorvos Pilisvörösvár Pilisvörösvári Ligeti Állaorvosi Rendelő - Kutyaozmetika - Állateledel bolt - Állatorvos Pilisvörösvár

ÁLLATORVOSI RENDELŐ

BEMUTATKOZÁS

SZOLGÁLTATÁSOK

GALÉRIA

KUTYAKOZMETIKA

ÁLLATELEDEL BOLT

KAPCSOLAT


ÜGYELET

Fájdalomcsillapítás  

Honnan tudom, hogy nagyon fáj ?


Az orvostudomány elsődleges célja a fájdalom csillapítása és a szenvedés enyhítése. Sajnos, a kutyák nem beszélnek, ezért a fájdalom jelenlétének a diagnosztizálása nehéz. Tény azonban, hogy minden olyan állapot vagy sérülés, ami az embernél fájdalmat okoz, az éppolyan fájdalmat jelent a kutyáknak is.

A fájdalomra utaló jelek:

Változás a kutya kedélyállapotában: kedvetlen, levert, túl csendes, az eleséget visszautasítja  
Emberekhez füződő viszonya: félénk, tartózkodó, mogorva, barátságtalan, ingerlékeny vagy agresszívvé váló.
Testtartás: púposít, kuporog, nem terheli fájó testrészt
Mozgás: lassan vagy kötötten mozog, nem szívesen kel fel, kíméli a fájó végtagot, sántít
Aktivitás: többet pihen, sokat fekszik, vagy épp nyugtalan, ritkábban tisztálkodik, bizonyos mozdulatokat kerül.
Érdeklődés az adott testrész iránt: szaglássza, nyalogatja, harapdálja
Érintésre adott válasz: megrándul, felnyüszít, vicsorog, morog, adakap
Hangadás: nyög, nyüszög, sír, vonyít.


A kutya természetesen igyekszik elkerülni a fájdalmat. Az erre utaló mozdulatok (vagy egyes mozdulatok kerülése) különösen idült fájdalom esetén felismerhetők. A kórelőzményi adatok, a kutya részletes fizikális vizsgálata és a röntgenvizsgálat együttesen segít megítélni a fájdalom meglétét, súlyosságát. A fájdalom teljesen egyedi érzés, így megítélése is meglehetősen szubjektív. Ugyanakkor a fájdalom változása alapján felmérhető az állapotromlás mértéke vagy az alkalmazott kezelés eredményessége.

Kutyák leggyakrabban előforduló izületi elváltozásai

Csípőizületidysplasia

Nagytestű kutyák egyik leggyakoribb mozgászavart okozó betegsége a csípőizület rendellenes fejlődéséből eredő csípőizületi dysplasia.

Könyökizületidysplasia

A könyökizületi dysplasia örökletes jellegű fejlődési rendellenesség.

Osteochondrosis

Kialakulása fiatal, gyorsan növekvő fajtákra jellemző. A porcból való csontképződés zavara számos helyen, így a váll, könyök és csánk izületeiben is kialakulhat.


Trauma

A csont struktúrájának sérülése, beleértve a szalagok és izületi porc sérülését is. Következményesen gyakran alakulnak ki degeneratív elváltozások.

A kutyák mozgásszervi elváltozásai közül az osteoarthrosisok nagyon gyakori megbetegedések és minden ötödik kutyában ez az oka a súlyos mozgásszervi zavarokkal járó idült fájdalomnak. Az idült mozgásszervi elváltozásokban beteg kutyák legalább 55 %-a marad kezeletlenül, mert a tulajdonos nem veszi észre a fájdalom jeleit. A kedvetlenséget, a nehezebb mozgást a kutya előrehaladott korának, vagy nagyobb testtömegének tulajdonítja.

Az utóbbi években több állatgyógyászati fájdalomcsillapító készítmény került forgalomba melyeket biztonságosan és tartósan adagolhatunk. Figyelem ! : a legtöbb human készítményre a kutya nagyon érzékeny, adagolásuk sokszor a gyomor irritációjához, súlyos gyomorvérzéshez vezethet.

Az arthrosis ismert jelensége az ízületi porc károsodása, valamint a rendellenes porcképződés, amely az arthrósis súlyosabbá válásához vezethet. Kimutatták, hogy bizonyos vegyületek adagolása elősegíti a porcállomány regenerálódását Ezek az ún. porcvédők pl. a glükózamin, glükózaminoglikánok, mely hatóanyagok is benne vannak a kutyák számára kifejlesztett porcvédő készítményekben. Ezeket a fájdalomcsillapítókkal együtt adagolva mindent megtettünk kedvencünk fájdalmának csökkentéséért.

Mindkét termékcsoport rendelőnkben beszerezhető.


Dr. Saufert Gyula
Ligeti Állatorvosi Rendelő PilisvörösvárAKCIÓ

Legnépszerűbb cikkeink: