© 2019. Saufert Gyula - Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő  Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48. Tel: +36 26 332-450, +36 30 9241-520

IMPRESSZUM

Adatkezelési tájékoztató  Állatorvos Pilisvörösvár | Állatortopédia | Pilisvörösvári állatorvos

Tudásanyag

Kisfaludy u. 48. | Telefon: +36 26 332-450 | Állatorvosi ügyelet : +36 30 9241-520

Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár - Állatorvos Pilisvörösvár Pilisvörösvári Ligeti Állaorvosi Rendelő - Kutyaozmetika - Állateledel bolt - Állatorvos Pilisvörösvár

ÁLLATORVOSI RENDELŐ

BEMUTATKOZÁS

SZOLGÁLTATÁSOK

GALÉRIA

KUTYAKOZMETIKA

ÁLLATELEDEL BOLT

KAPCSOLAT


ÜGYELET

Az ivartalanításról, avagy a gazdi felelőssége

Megint itt az ősz/tavasz és négylábú társaink ismét nyakukba veszik a falut-várost, hogy hölgyismerőseikkel találkozhassanak. A kutyáknál jól megfigyelhető az évente kétszeri (tavaszi-őszi) tüzelési időszak. Ilyenkor a kanok kerítést, láncot, autókat figyelmen kívül hagyva keresik föl a tüzelő szukákat. Macskáknál kicsit más a helyzet, ők egész évben készek a párzásra (a nőstények 3 hetente ivarzanak), ez irányú lendületük legfeljebb a hideg téli hónapokban csökken valamelyest.

És mit tehetünk mi, ha egy csinos nőstény kutyusunk van, akiért évente kétszer lebontják a kanok a kerítést, átrendezik a virágoskertet és a veteményesben is csak néhány répát hagynak?

Ha biztosak vagyunk abban, hogy nem szeretnénk kiskutyát, a legjobb megoldás a szuka ivartalanítása. A műtétet a legjobb fiatal korban elvégezni, ha tehetjük még 6-7 hónapos kor – az első tüzelés – előtt. Mára már megdőlt az a nézet, hogy egy nőstény kutyának mindenképpen kell egyszer ellenie. Sőt! A korai ivartalanítás mellett rengeteg érv szól:

-a fiatal kutya sokkal gyorsabban túl van a műtét nehézségein, a lábadozáson, mint idősebb társaik,

-egyetlen tüzelésnél sem kell reszkessünk, hogy kedvencünk a „szüzességét elveszti”,

-nem kell számítani idős korban emlődaganat, méhgyulladás megjelenésére,

-elég csak a petefészket eltávolítani (kisebb beavatkozás, kisebb műtéti seb: gyorsabb gyógyulás).

Amennyiben kutyánk túl idős vagy még szeretnénk tőle kölyköket, megelőzhetjük a tüzelést injekciós készítményekkel is. Ezt 1 hónappal a várható tüzelés előtt (az elmúlt tüzelés 5. hónapjában) kell beadatni az állatorvossal. A megelőző szurit egészen a vérzés megjelenéséig (tüzelés 1.napja) beadathatjuk. Abban az esetben, ha nem gondoskodtunk előre a nem kívánt eseményről, kérhetünk „megtévedt” kutyusunknak elhajtó injekciót is. Ezt a párzás utáni 3. és 5. (esetleg 7.) nap kell megkapni kedvencünknek De vigyázat: ha esetleg az észlelt párosodás előtt vagy után máskor is megtörtént a dolog már nem lehetünk biztosak az elhajtás sikerességében!

A kan kutyák nemcsak akkor okoznak kellemetlenséget, ha megszöknek, hanem akkor is, ha bezárjuk őket. Ilyenkor ugatásukkal, vonyításukkal, agresszív viselkedésükkel, és olykor romboló magatartásukkal sok kellemetlenséget okozhatnak. Kan kutyák esetében is csak az ivartalanítás (herélés) jöhet szóba, mint végleges megoldás- amennyiben a lányok miatti elkóborlást szeretnénk megszüntetni. A heréléssel a kanok agresszivitása is csökken.

Macskák ivartalanítása

Nőstény macskák esetében szintén a rutin jellegű ivartalanítást javasoljuk, minél korábbi életkorban (5-6 hótól). Az injekciós megelőzés mellett cicáknál jó eredményt érhetünk el a tüzelés tablettás (heti 1 alkalommal) megszüntetésével is. A kiherélt kandúr többé nem csavarog, nem verekszik, nem lesz sérült és tályogos, a lakásban tartott nem spriccel bűzös vizeletet.

>> Bővebben a macskák ivartalanításáról


Az ivartalanítás és a tüzelés megelőzés biztos módszerek arra, hogy ne legyen nem kívánt szaporulat, melynek felnevelése, elhelyezése a tulajdonos felelőssége! A műtéttel (injekcióval) nemcsak sok kellemetlenséget, bajt előzhet meg, hanem azt is hogy újabb kiskutyák, kiscicák jöjjenek világra, amelyek már születésükkor halálra vannak ítélve.


Dr. Saufert Gyula
Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár
AKCIÓ