© 2019. Saufert Gyula - Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő  Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48. Tel: +36 26 332-450, +36 30 9241-520

IMPRESSZUM

Adatkezelési tájékoztató  Állatorvos Pilisvörösvár | Állatortopédia | Pilisvörösvári állatorvos

Tudásanyag

Kisfaludy u. 48. | Telefon: +36 26 332-450 | Állatorvosi ügyelet : +36 30 9241-520

Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár - Állatorvos Pilisvörösvár Pilisvörösvári Ligeti Állaorvosi Rendelő - Kutyaozmetika - Állateledel bolt - Állatorvos Pilisvörösvár

ÁLLATORVOSI RENDELŐ

BEMUTATKOZÁS

SZOLGÁLTATÁSOK

GALÉRIA

KUTYAKOZMETIKA

ÁLLATELEDEL BOLT

KAPCSOLAT


ÜGYELET

Megint kullancsveszély!  

Az őszi időszakban megint várható a kullancsok támadása , melyek a bolhákkal együtt megkeserítik kutyáink és macskáink életét. Ezek kedvenceinken igazi parazitikus életmódot folytatnak. Életben maradásuk, szaporodásuk teljes mértékben a gazdaállattól függ, annak hiányában elpusztulnak. Szájszerveikkel fájdalmas, viszkető sérüléseket okoznak a bőrön, hogy vérhez jussanak, és közben nyálukkal különféle kórokozókkal fertőzik meg őket.

A legtöbb kutyatulajdonos a kullancsok kellemetlen látványát nem tudja elviselni. Pedig ennél sokkal fontosabb szempont a kutya életének védelme, ugyanis a kullancsok gyakran – mint köztigazdá k– súlyos, esetenként halálos betegségek hordozói. A bolhák által terjesztett fertőzések enyhébb kimenetelűek. A fertőzött kullancs nem csak a kutyára, de sok esetben köztigazdaként az emberre is veszélyes lehet.

A kullancsok annak ellenére, hogy a vérszívást követően tekintélyes méretűre híznak, mégis gyakran maradnak észrevétlenek az állat bőrén, a sűrű szőrzet között, látogatásukra már csak a betegségek jelentkezéséből lehet következtetni. Hazánkban a két legfontosabb kullancsfaj a fertőzések terjesztésében az Ixodes ricinus és a Dermacentor reticulatus .

Az Ixodes ricinus Európában a leggyakrabban előforduló kullancsfaj, az erdős-bozótos helyeket kedveli. A Lyme-borreliózis terjesztésében játszik fontos szerepet. A betegség első tünete a kullancscsípés körül kialakuló vándorló bőrpír, mely hosszúszőrű kutyán szinte észrevehetetlen. A Lyme-kór okozói – a borelliák – valamennyi szervet képesek megtámadni, így a betegség rendkívül változatos tüneteket okozhat, a klinikai diagnózis sokszor emiatt nehéz. Leggyakoribb tünetek a sántaság, ízületi bántalmak, idegrendszeri elváltozások. A gyógykezelés nehéz és hosszadalmas lehet. A Pilisben főleg az Ixodes ricinussal és Lyme-kórral találkozunk.

A Dermacentor reticulatus hazánkban a nedves, magas páratartalmú helyeken fordul elő, a babesiosis nevű fertőzés terjesztésében játszik fontos szerepet. A babéziózis egy egysejtű vérben élősködő parazita által okozott betegség, amely a tünetek első jelentkezésétől számított néhány napon belül elpusztíthatja a kutyát, még a leggondosabb állatorvosi ellátás ellenére is. A betegség lázzal, levertséggel, véres vizelettel, vérszegénységgel , esetleg sárgasággal jár. Az utóbbi időben környékünkön is egyre gyakrabban találkozunk a fertőzéssel, és sokszor csak jellegtelen tüneteket lehet megállapítani.A pontos diagnózishoz a vérkenet vizsgálata szükséges.

A kullancsok egész évben veszélyt jelentenek, a tavaszi(március-június) és őszi (szeptember-október) hónapokban a legaktívabbak. Főleg a réteken, ligetekben és bozótos területeken sétáltatott kutyákban találunk sokat, de olykor a kertet el nem hagyó kevencekben is. A forró nyári időszakot nyugalmi állapotban töltik(napsugárzásra,kiszáradásra érzékenyek.) A hideg téli hónapokban ritkább az előfordulásuk, de az utóbbi enyhe teleken többször találkozhattunk velük kutyákban.

A kullancsok eltávolítására érdemes kullancscsipeszt vagy eltávolító kanalat használni. Óvakodjunk a kullancsok szétnyomásától, bekenésétől, hiszen ilyenkor - haláltusájukban – ürítik nagy valószínűséggel fertőzött nyálukat a gazdaállatba.

Kedvencünket érdemes már a tavaszi szezon előtt kullancs ellenes kezelésben részesíteni , és a fagyokig fenntartani azt.Több jó mínőségű kullancs és bolha ellenes nyakörv ill. spot on (bőrre csepegtethető oldat) készítmény áll a rendelkezésre. A fertőzésnek jobban kitett kutyákat pedig érdemes Lyme-kór elleni oltásban is részesíteni.


Dr. Saufert Gyula
Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

Kullancsveszély - veszély a kutyákraAKCIÓ

Legnépszerűbb cikkeink: