© 2019. Saufert Gyula - Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő  Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48. Tel: +36 26 332-450, +36 30 9241-520

IMPRESSZUM

Adatkezelési tájékoztató  Állatorvos Pilisvörösvár | Állatortopédia | Pilisvörösvári állatorvos

Tudásanyag

Kisfaludy u. 48. | Telefon: +36 26 332-450 | Állatorvosi ügyelet : +36 30 9241-520

Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár - Állatorvos Pilisvörösvár Pilisvörösvári Ligeti Állaorvosi Rendelő - Kutyaozmetika - Állateledel bolt - Állatorvos Pilisvörösvár

ÁLLATORVOSI RENDELŐ

BEMUTATKOZÁS

SZOLGÁLTATÁSOK

GALÉRIA

KUTYAKOZMETIKA

ÁLLATELEDEL BOLT

KAPCSOLAT


ÜGYELET

Macska ivartalanításról

Lássuk először, hogy az ivartalanítás ellenzői mivel szoktak érvelni. Nőstények esetében még mindig tartja magát a tévhit, hogy egyszer ellenie kell. Ezzel szemben felmérések bizonyítják, hogy a cica egészsége szempontjából az első ivarzást megelőző ivartalanítás jár a legtöbb előnnyel (pl. időskori emlődaganatok kialakulásának esélye minimalizálódik). Sokan említik az elhízást is, mint nemkívánatos mellékhatást. Tény, hogy mivel kiesik a párzási szezonnal illetve a vemhességgel, szoptatással járó fizikai igénybevétel, kevesebb energiára van szüksége ivartalanított kedvenceinknek, de ez nem egyenes út az extrém súlyfelesleg kialakulásához. Felmerülhet még, hogy megváltozik kedvencünk természete, ellustul, elveszti játékosságát. Természetes folyamat, hogy a növekedő macska természete változik, de az ivartalanítás a gazdához fűződő viszonyt semmilyen szempontból nem befolyásolja. Néha hallani, hogy nem szabad beavatkozni így a ’ természet rendjébe ’, vagy miért kell kitenni szegény állatot a műtéttel járó szenvedésnek.

A természet rendjébe az ember akkor avatkozott be, amikor háziasította a macskát, aki azóta tőlünk függ, többé-kevésbé, így szaporulatának befolyásolása is a mi feladatunk. A műtéttel járó kellemetlenség (nem szenvedés!) össze sem hasonlítható egy esetleges harci sérülésből vagy ellési komplikációból adódó valódi szenvedéssel.


Nőstény cicák ivartalanítása

És most lássuk az előnyöket!
Nőstény cicák esetében a legkézenfekvőbb a felesleges szaporulat legbiztonságosabb megelőzése. Egy cica évente akár 3 almot is felnevelhet, vagyis a gazdiknak minimum 10-12 kismacska elhelyezését kell biztosítaniuk. És ki garantálja, hogy az elajándékozott kedves cicák új gazdái idővel nem eresztik-e szélnek a megunt kedvencet, aki így a kóbor állatok népes táborát fogja gyarapítani? Arról nem is beszélve, hogy az anyamacska szervezetének igen megterhelő az évi 2-3 vemhesség.

Előbb-utóbb gondok adódnak: vetélés, ellési nehézségek adódhatnak, gyenge, életképtelen kiscicák születhetnek, vagy az anyamacska nem lesz képes táplálni kölykeit, esetleg ő maga is súlyosan megbetegszik. Ezen problémák megoldása is a gazda feladata, és sajnos a költségek legtöbbször egy ivartalanítás díjának többszörösére rúgnak, sőt a cica élete is gyakran veszélybe kerül.

Lakásban tartott cicák esetében a rendszeres ivarzással járó kellemetlen jelenségek (kitartó, jellegzetes nyávogás, nyugtalanság) megelőzése szempontjából javasolható az ivartalanítás, illetve mivel a cica sosem vemhesül, néhány év alatt a petefészken súlyos cisztás elváltozások alakulhatnak ki, amik végül méhgyulladáshoz is vezethetnek.


Kandúrok korai ivartalanítása

A kandúrok korai ivartalanításával megelőzhető az ivarérettséghez kapcsolódó rossz szokások kialakulása. Ilyen például a spriccelés, a kóborlás és a fajtársakkal való vérre menő küzdelem. Tavasszal, nyáron minden aktív kandúr gyakran szerez enyhébb-súlyosabb sérüléseket, így a gazdik lassan egész bensőséges viszonyba kerülhetnek állatorvosukkal. Sajnos a kóborlás miatt a cicák sokszor kerülnek autók kerekei alá, és ezeket a baleseteket csak a szerencsésebb állatok élik túl. Több súlyos fertőzés terjed a macskák verekedése során vérrel, nyállal. Ezek csak a cicákra jelentenek veszélyt, viszont az ő életüket igencsak megrövidítheti.

A mindenhol gyakori macska leukémia ellen rendelkezünk védőoltással, viszont a macska AIDS néven ismert betegséggel szemben egyedül az ivartalanítás jelent valamelyest védelmet. Nagyon zavaró lehet a gazdik számára az ivarérett kandúrok vizeletének erős szaga is. Mivel ezért a hím nemi hormon felelős, az ivartalanítással a vizelet szaga is néhány héten belül teljesen elmúlik. Hosszú oldalakon keresztül lehetne még ragozni, miért is az ivartalanítás a legjobb megoldás, de azt hiszem ennyiből is látható, hogy az állatvédők, állatorvosok és a felelősségteljes állattartók miért pártolják annyira ezt a beavatkozást.

Magyarországon szinte mindenhol kezelhetetlen probléma a kóborló macskák befogása, elhelyezése. Gazdához juttatásuk szinte reménytelen. Újra itt a tavasz, indul a párzási szezon a macskáknál, tovább növekszik a gazdátlan állatok száma.

Napjainkban a felelős állattartás része kellene legyen mind a nőstények, mind a kandúrok mielőbbi ivartalanítása. Ez állategészségügyi és állatvédelmi szempontból is számos előnnyel jár.


Steril eszközkészlet, elektrokauter


A műszereket minden esetben közvetlenül a műtét előtt vesszük elő a hőlégsterilizátorból. Fent a műtéti vérzéscsillapítás elengedhetetlen eszköze az elektrokauter.

Steril eszközkészlet, elektrokauter a Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi rendelőben

FIGYELEM!

Műtétet-kedvence biztonsága érdekében- csak olyan helyen végeztessen, ahol megfelelő felszereltséggel rendelkeznek (steril műtő, altatógép, őrzőmonitor, elektrokauter)

Áraink az átalgos állatorvosi árakat tükrözik, de nem tudunk árban versenyezni a műtő, és minden egyéb biztonságot garantáló felszerelés nélkül dolgozó kollégákkal szemben!

Macska ivartalanítás a Pilisvörösvári Állatorvosi rendelőbenAKCIÓ

Macskaivartalanítás képekben

Macska ivartalanítás a Pilisvörösvári Állatorvosi rendelőben Macska ivartalanítás a Pilisvörösvári Állatorvosi rendelőben Macska ivartalanítás a Pilisvörösvári Állatorvosi rendelőben

Sebkészítés

Petefészek kiemelése és eltávolítás

Sebzárás után

Legnépszerűbb cikkeink: