© 2019. Saufert Gyula - Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő  Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48. Tel: +36 26 332-450, +36 30 9241-520

IMPRESSZUM

Adatkezelési tájékoztató  Állatorvos Pilisvörösvár | Állatortopédia | Pilisvörösvári állatorvos

Tudásanyag

Kisfaludy u. 48. | Telefon: +36 26 332-450 | Állatorvosi ügyelet : +36 30 9241-520

Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár - Állatorvos Pilisvörösvár Pilisvörösvári Ligeti Állaorvosi Rendelő - Kutyaozmetika - Állateledel bolt - Állatorvos Pilisvörösvár

ÁLLATORVOSI RENDELŐ

BEMUTATKOZÁS

SZOLGÁLTATÁSOK

GALÉRIA

KUTYAKOZMETIKA

ÁLLATELEDEL BOLT

KAPCSOLAT


ÜGYELET

Elveszett a kutyám !

Sajnos kóbor ebeket lépten nyomon látunk a településeken, utakon, nemegyszer elgázolva vagy betegen, lesoványodva. Szomorú látvány, se a gazdának, de még a kutyának se jó ez a helyzet. Hogyan lehetne változtatni ? Hogyan kerülhetne vissza minél hamarabb Morzsi a gazdájához ? Jelenleg az egyetlen járható út a kutyák mikrochipes megjelölése és regisztrációja.

Mi is az a mikrochip?

Egy apró eszköz, amit az állatorvos kis beavatkozás során elhelyez az állat bőre alatt. A rizsszem nagyságú bőrbarát üvegkapszula egy pici antennát és egy chipet foglal magában, ami egy 15 számjegyből álló kódot tárol és a beültetés helyén megtapad.Ezt a kódszámot rendeljük hozzá a tulajdonoshoz. Ha netán eltűnne, elcsavarogna a kutya, ennek alapján kereshetjük, és mivel a megfelelő leolvasóeszköz segítségével állatorvosok, menhelyek dolgozói, fajtamentők le tudják olvasni, így könnyen megkerülhet elkóborolt kedvencünk. Csupán néhány ezer forintos kiadást jelent, cserébe ezért nyugodtak lehetünk, hogy kutyánk azonosítható, mindamellett biztosan olcsóbb a chipezés árát megfizetni, mint egy elveszett kutyát keresni, vagy a sérült, balesetes kutyát kezeltetni... A mikrochip behelyezése minimális fájdalmat okoz a kutyának, nem több, mint egy injekciós tű szúrása és később sem rejt magában semmilyen veszélyt az állat számára.

Hazánkban két területen vált kötelezővé a chipek alkalmazása: az Európai Uniós előírásoknak megfelelően a tagországokba történő utazáshoz (útlevelet csak chippel ellátott kutyák kaphatnak), illetve az FCI előírása alapján a legtöbb fajtánál a tenyésztéshez, egyedi megjelölésként.


Mi a PETVETDATA ?

A Magyar Állatorvosi Kamara létrehozott egy online kisállat nyilvántartást a mikrochippel jelölt kutyák regisztrálására. Az adatbázisba minden veszettségoltás beadására jogosult állatorvos be tud lépni, online tud adatokat rögzíteni és módosítani, és a teljes adatlapot is le tudja olvasni. Azzal, hogy csak az állatorvosok férnek hozzá, biztosított az adatvédelem, de biztosított az is, hogy szükség esetén rövid időn beül információt kérjenek le, hisz ezt az állatorvos bármely internet kapcsolattal rendelkező számítógépről lekérdezheti a rendelési időn kívűl is.


A Kamara 2006. októbertől mindenki számára hozzáférhetővé tette az oldalt egy szűkített információs megjelenéssel. Tehát ha bárki felkeresi a www.petvetdata.hu internetes honlapot és ott a keresőbe beüti a saját kutyája chipszámát vagy útlevélszámát, ellenőrizni tudja, hogy a kutya szerepel-e ebben a nyilvántartásban. Amennyiben nem találja, úgy kérheti állatorvosát, hogy végezze el a regisztrációt. A nyilvános adatok mindössze a kutya nevét, fajtáját és chipszámát tartalmazzák, ami elegendő arra, hogy tudjuk, hogy a keresett kutya szerepel a kisállat nyilvántartásban. A gazda adataihoz csak az állatorvos jogosult hozzáférni. Nagyon fontos, hogy a tulajdonosok figyeljenek oda arra is, hogy élő telefonszám szerepeljen a nyilvántartásban, mert így az állatorvos egyetlen hívással haza tudja juttatni az elkóborolt ebet..

2007. január 1-től az Ebtenyésztők Egyesülete által törzskönyvezett és chipezett kutyák is egységesen bekerülnek a nyilvántartásba, de csak a tenyésztő nevével, adataival. A tulajdonosoknak ebben az esetben is saját maguknak kell kérni az állatorvosnál, hogy az adatokat módosítsa és a tulajdonosi adatokat, telefonszámot rögzítse.

Rendelőnkben  a microchip beültetést elvégezzük


Dr. Saufert Gyula
Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

mikrochip beültetés kutyábaAKCIÓ

Legnépszerűbb cikkeink: