© 2019. Saufert Gyula - Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő  Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48. Tel: +36 26 332-450, +36 30 9241-520

IMPRESSZUM

Adatkezelési tájékoztató  Állatorvos Pilisvörösvár | Állatortopédia | Pilisvörösvári állatorvos

Tudásanyag

Kisfaludy u. 48. | Telefon: +36 26 332-450 | Állatorvosi ügyelet : +36 30 9241-520

Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár - Állatorvos Pilisvörösvár Pilisvörösvári Ligeti Állaorvosi Rendelő - Kutyaozmetika - Állateledel bolt - Állatorvos Pilisvörösvár

ÁLLATORVOSI RENDELŐ

BEMUTATKOZÁS

SZOLGÁLTATÁSOK

GALÉRIA

KUTYAKOZMETIKA

ÁLLATELEDEL BOLT

KAPCSOLAT


ÜGYELET

Veszélyes zoonózis: a toxoplasmosis  

Zoonózis alatt azokat a betegségeket és fertőzéseket értjük, amelyek állatról emberre terjednek, ezek közül is az egyik legelterjedtebb a toxoplasmozis. Okozója a Toxoplasma gondii nevű egysejtű, melynek végleges gazdája a házimacska és egyéb macskafélék. Közti gazdái melegvérű állatok és az ember is. A macska fertőzött állatok (pl. egerek) vagy másik macska fertőzött ürülékének elfogyasztásával fertőződik.

 A felvett Toxoplasmák szaporodnak, majd különböző fejlődési ciklusokon keresztül a bélsárral ürülnek, és végül fertőző alakok képződnek belőlük. Az ember a fertőzött környezetből (állatok, mosatlan zöldség), vagy toxoplasma cystát tartalmazó húsú állatokkal (pl. sertés) fertőződhet.


Felnőtteknél a klinikai tünetekben megnyilvánuló toxoplasmosis ritka, legtöbbször enyhe tünetek formájában zajlik le (nyirokcsomó duzzanat, hőemelkedés, láz, általános gyengeség, influenza szerű tünetek). Magyarországon a lakosság 50-60 %-a már átesett a fertőzésen, nagy részük tünetmentesen. Immunhiányos egyéneknél ill. magzati, és újszülött korban a betegség kimenetele lényegesen súlyosabb. Az éretlen magzatban fejlődési rendellenességet, vetélést, újszülött kori betegséget okozhat. A legtöbb emlős és madár megfertőződhet a T. gondiival, de az ellenálló képesség a különböző fajokban a fertőzéssel szemben igen különböző lehet. Újszülött és fiatal, legyengült macskában a fertőzés súlyos tünetekkel járhat: agyhártyagyulladás, máj-, tüdő-, szívizom- és bélgyulladás, végső soron elhullás. Idősebb macskákban immunitás alakul ki a betegséggel szemben. A fiatal kutyák fogékonyak, az idősebbek ellenállóak a toxoplasmozissal szemben. A kórokozó emberben való kimutatása nem jelent gondot a szerológiai próbákkal (vérvizsgálat), de a heveny és idült fertőzés elkülönítése nem mindig egyszerű. Az idült fertőzés ugyanis már nem okoz tüneteket, nincsenek „szabadon lévő” kórokozók, de az ellenanyagok hosszú időn át, akár élethossziglan kimutathatók és védettséget jelentenek. Ép immunrendszerű várandós nők esetén a krónikus fertőzés egyben a magzat védettségét is jelenti.. A várandós anya heveny fertőzése viszont a magzat vagy újszülött súlyos toxoplasmozisának kialakulásával fenyeget, mert a placentán áthatolhat a T. gondii és megtámadhatja a magzatot.

A heveny vagy idült fertőzés elkülönítése az IgA ellenanyagszint meghatározáson alapul, mert ez hamar megjelenik a vérben, majd néhány hónap múlva az idült szakaszban már alacsony szinten van. Várandós anyáknál fontos, hogy ki legyenek szűrve az ellenanyaggal nem rendelkező, tehát a betegségen még át nem esett nők, mivel ők a legesélyesebbek az akut toxoplasmozisra. A vizsgálatot a terhesség elején kell elvégeztetni, negatív esetben célszerű két hónap múlva ismételni. Az akut esetekben azonnal gyógyszeres kezelést kell indítani és a szülésig folytatni.


Megelőzés : Mivel a macska ürüléke a fertőzés fő forrása, várandós nők ne tisztítsák a macskaalmot, kerüljék a közvetlen kontaktust az állatokkal, a kerti munkát kesztyűben végezzék. Mivel a korokozó sporulált alakja egy évig is fertőzőképes maradhat a talajban, ezért ajánlatos a földről szedett gyümölcs, zöldség alapos mosása. A kutyák simogatására is ügyelni kell, hiszen előfordulhat, hogy macskaürülékben hemperegnek, itt is a fokozott higiénia ajánlott. A fertőzés jelentős forrása még a nyers vagy gyengén sütött-főzött húsok fogyasztása is (kóstolás!) – legveszélyesebb ebből a szempontból a sertéshús. 60 C fok fölött vagy mélyhűtéssel elpusztul a kórokozó.

Macskák fertőződésének esélye csökkenthető a rágcsáló irtással, de éppen erre a célra nem lenne szabad tartani őket. Kerülendő a macskák nyers belsőséggel való etetése is. A macskaalmot naponta tisztára kell cserélni. Kóborló macskáknak, kutyáknak a játszótereken, homokozókban nincs semmi keresnivalójuk.


Dr. Saufert Gyula
Ligeti Állatorvosi Rendelő PilisvörösvárAKCIÓ