© 2019. Saufert Gyula - Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő  Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48. Tel: +36 26 332-450, +36 30 9241-520

IMPRESSZUM

Állatorvos Pilisvörösvár | Állatortopédia | Pilisvörösvári állatorvos

Tudásanyag

Kisfaludy u. 48. | Telefon: +36 26 332-450 | Állatorvosi ügyelet : +36 30 9241-520

Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár - Állatorvos Pilisvörösvár Pilisvörösvári Ligeti Állaorvosi Rendelő - Kutyaozmetika - Állateledel bolt - Állatorvos Pilisvörösvár

ÁLLATORVOSI RENDELŐ

BEMUTATKOZÁS

SZOLGÁLTATÁSOK

GALÉRIA

KUTYAKOZMETIKA

ÁLLATELEDEL BOLT

KAPCSOLAT


ÜGYELET

Az embert és kutyát is súlyosan megbetegítheti: a Lyme-kór

Hogyan fertőznek a kullancsok ? Hogyan lehet a betegséget megelőzni?

 Milyen tüneteket okoz ? Gyakran elhangzó kérdések a rendelőnkben, melyekre szeretnénk most röviden válaszolni.

A kullancsok terjesztette betegségek közül azok a leginkább figyelemre méltók, melyek emberi és állati megbetegedéseket egyaránt okozhatnak. Ilyen betegség a Lyme-borreliosis ismertebb nevén Lyme-kór. A betegség a mérsékelt égöv országaiban világszerte előfordul, ez a jelenleg leggyakrabban észlelt kullancs közvetítette fertőző emberi megbetegedés, amely házi kedvenceinkre sem veszélytelen.

A kórt a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, terjesztéséért az átvivő (vektor) kullancsok felelősek. A természetben a Borrelia baktériumok fő fenntartói (rezervoárjai) az őzek, sünök, kisrágcsálók és a rigó félék. Amennyiben egy kullancs fertőzött állatból szív vért ő maga is fertőzötté válik. A fertőzött nőstény egyedek fertőzött utódokat hoznak a világra, majd ezen utódok egyedfejlődési alakjai és további fejlődési alakjaik oltják tovább a kórokozókat más állatokba.

A kullancs aktivitása a tavaszi felmelegedéssel kezdődik és többnyire az ősz végi fagyok beálltáig tart. A globális felmelegedés hatására azonban a kullancsok jelenlétével gyakorlatilag egész évben számolnunk kell. A pár mm-es nagyságú kullancs főleg a dúsabb növényzettel borított területeken fordul elő, fák, bokrok leveleinek alján megkapaszkodik és az itt elhaladó emberre, állatra hullik, vagy a fűszálakról az emberre és az állatra (kutya, őz, szarvas) mászik. A kullancs vérszívás során juttatja a kórokozót a szervezetbe, amely pár órától 2-6 napig is eltarthat. A csípés nem vált ki viszkető érzést, mert a kullancs nyála véralvadást gátló anyagokon kívül érzéstelenítőt is tartalmaz.


A kóborlásra hajlamos háziállatok és a vadon élő fenntartó gazdák, (főleg a madarak és kisrágcsálók) a fertőzött ízeltlábúakat behurcolhatják telkünkre, otthonunkba, így mi magunk és kedvenceink is fertőzésnek lehetünk kitéve, annak ellenére, hogy ki sem tettük a lábunkat a családi ház kertjéből.


A Lyme borreliosis fertőzést nehéz diagnosztizálni, mivel a csípést követő néhány hét, esetleg hónap elteltével alakulnak ki a tünetek. A betegség minden esetben levertséggel, étvágytalansággal, mozgászavarral és magas lázzal kezdődnek. Az emberen felismerhető jellegzetes kokárda alakú bőrpír a szúrás helyén a pigmentált bőr és dús szőrzet miatt háziállatokon ritkán vehető észre. Ízületgyulladás legtöbbször az elülső végtagokon jelentkezik. Néhány hét múlva a tünetek enyhülnek, esetenként azonban idült sokízületi gyulladás alakul ki. A kutya sántít, nehézkesen mozog, sokat fekszik. A baktériumok a véráram útján eljuthatnak a vesébe, szívbe, idegekhez, azok elváltozását, gyulladását okozva. Az idegek gyulladása bénulásos tüneteket eredményezhet. Az idejében felállított diagnózis és a megfelelően kiválasztott terápia azonnali megkezdése gyógyulást eredményezhet. Az elhanyagolt, idültté vált esetekben a 6 hetes antibiotikum kúra sem segít.

A Lyme-kór megelőzésére elvileg több lehetőség is kínálkozik. Elsődleges fontosságú a kutya megóvása a kullancsok csípésétől. Erre alkalmas készítmények a kutya bőrére csöpögtethető oldatok ill. külső élősködők elleni nyakörvek is. Ennek ellenére fontos, hogy minden nagyobb séta után vizsgálja át kutyáját, nincs-e benne kullancs.

Azoknak akik gyakran járnak kullancsokkal erősen fertőzött területekre kirándulni, vagy ilyen környezetben laknak, tanácsos kutyájukat beoltatni Lyme-kór elleni vakcinával is. A többihez hasonlóan ezt az oltást is első alkalommal kétszer egymás után 3 hetes időközzel kell beadatni, majd ezután évente, célszerűen február-március tájékán (a kullancsszezon előtt) szükséges ismételni, hogy a kutya védettségét fenntarthassuk.


Tisztelettel:

Dr. Saufert Gyula
Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár


Az embert és kutyát is súlyosan megbetegítheti: a Lyme-kórAKCIÓ